top of page

El' Božićna zvezda ili zvijezda?

Da napišem da imam previše iskustva u izradi jela od testa, značilo bi veliku neistinu. Jedan hleb i slavsku pogaču napravio sam srednje dobro. No, sasvim je sigurno da sam test itekako položio kada je u pitanju ovaj recept. U velikoj akciji predbožićne izrade šest vrsta keksa i kolača Katarina je u poslednjoj minuti uvrstila i Božićnu zvezdu. Postupak je jednostavan, no meni je jedino trebalo strpljenja za ona čekanja kvasca da se "digne" i testa da "nadođe". Počnimo.

Vrećicu instant kvasca i kašiku meda udružiti u jednoj posudi. Iako recept tako nalaže meni su malo jače dve kašike meda bile dovoljne. Potom uliti 2dcl toplog mleka. Drugu posudu uprljati sa tri cela jaja te ih dobro umutiti dodati 4 čaše brašna (oštro/glatko pojma nemam, stavio sam prvo koje mi pod ruku došlo). Potom smesu sa kvascom i medom nakon što su odstojali dodati u ovu brašnjavu i preostalo mleko iz čaše od 2dcl. Ostatak je čista snaga i vežba od 3-5 minuta dok se testo dobro ne zamesi. U receptu stoji i to da ako je previše masa lepljiva, slobodno dodajte još 1-2 kašike brašna. Sve to ostaviti 2-3 sata pokriveno u foliji na nekom tamnom mračnom mestu i sobnoj temperaturi i sa dosta tišine. Jer testo se mora dobro probuditi. U međuvremenu radite druge kolače ili odmorite uz ove zvuke Oke prošlo je dosta vremen. Izvucite ga van iz mraka i na radnoj površini podelite ga na četiri jednake loptice. Svaku razvucite na veličinu kruga veće palačinke. Mislim da za takav primer dobra je jedina meni poznata ona u Beogradu kod Glumca :) Brate oni imaju savršene ogromne i ukusne palačinke za ništa para i savršen ambijent. Poenta je sada kada imate četiri velika kruga od testa (poput palačinki) slagati jedan na drugi ali pre svakog stavljanja sledećeg prethodni se mora namazati. Evo nekih predloga šta možete: - Nutellu - ovo je bio moj izbor

- Pekmez

- Čokoladu

- višnje

- ljubav i razumevanje

- mir Kako Katarina se klanja Nutelli do poda, zeznula je stvar pa smo napravili obe zvezde iste, iako sam u svoju hteo staviti i neki pekmez ili višnje. No dobro, sledeći put slušam sebe. Ovde je video kako se zvezda slaže, maže i sklapa. Jednostavno je. Malo matematike, mirne ruke i dobro oko. Eto ga. VIDEO Gotovu Božićnu zvezdu staviti u peć na 180*C i pratiti razvoj situacije. Da sam moju ostavio kao po receptu 30 minuta zagorila bi i mogao bi je baciti. Dakle moja se pekla oko 23 minuta, mada je i to bilo malo previše. Sjaj joj dodati kombinacijom dva vanilina šećera, jajeta i pola soka od pomorandže pa ju premazati četkicom. Prijatno/Dobar tek! Sretan Božić! Hristos se rodi!

48 views
bottom of page