top of page

Palačinke odoka, napravljene srcem

Svako nepce koje je bilo u prilici da proba moje palačinke za trenutak je doživelo neopisivu radost i mkanje. Ono kao:" Mmmmmm,

savršene su...". Bio sam siguran da nikakva mudrost nije zgotoviti takvo što, naročito kada si pogođen nekim iznenadnim druženjima. No, očito palačinke nekim mojim prijatejlima i prijateljicama su odvratni satovi/časovi hemije i akrobatike u kuhinji.

Evo kako započnem izradu ove svetske poslastice koja ima svoju istoriju nastanka i koja se priprema na mnogo različitih načina.

U pola litra kipućeg mleka skuvam kvalitetnog pudinga od vanilije koji zasladim sa tri velike kašike/žlice šećera. Puding zakuvavam do nešto ređe gistine poput meda. Odlijem u staklenu posudu i ostavim da se hladi jer tada bude taman jednostavan za nanošenje na palačinke. Dakle ne previše čvrst puding.


Potom krećem u izradu smese za palačinke. Bio oštri ili meki tip brašna meni svakako ispadu savršene. Čak i sa crnim jednom prilikom kada sam pogrešno kupio, ali sa kukurznim mi nisu ispale nikako pa su brzo završile na večnom odmorištu. U neku veću posudu sipam pola pakovanja brašna potom dodam jaje ili dva, zavisi od raspoloženja i doba dana. U to nalijem suncokretovo ulje, onako da zapljusne pošteno, možda recimo jedna puna šoljica za kafu. Prstohvat soli, ovo radim jer sam tako čuo da valja mada sumnjam da je to neka vraška mađija ili pak vradžbina. Zatim nagratam/narendam malo korice limuna, a ukoliko se u kuhinji nađe dodam i desetak kapi ruma. Potom dodam mleka i onda vode. E ovo je doista talent i poseban osećaj za odokativno doziranje ova dva sastojka uz obavezno mešanje kuhinjskom žicom za mućenje sve dok smesa tokom mućenja ne bude toliko retka da se mogu napraviti mehurići.


Nakon kemije/hemije dolazi u obzir malo akrobatike. Odličan tiganj/tava i po prilici najbolje na plinu peći palačinke. Gotove palačinke odlagati na tanjir i čuvati ih preklopljene drugim tanjirom da bi se održavala toplota. Jer ako se o'lade dok dođu gosti moš ih baciti.


Palačinke pred goste izneti nenamazane, a pored njih poslužiti:

- nutellu

- puding od vanile

- konzerivarne višnje bez špice oceđenje od konzerviranog soka

- krokant


Ukoliko pak nemate višnje odlična zamena je i neka voćna marmelada. Preporučam od jagode ili kajsije. A preporučujem i bagremov med za završnicu.


Sastojke nanosite ispisanim redosledom i ne dopustite gostima da izostave bilo koji osim ukoliko im kakva alergija to ne dopušta.


Prijatno / Dobar tek.
18 views
bottom of page